Dileme ulaganja u građevinske objekte

Verovatno da više nikom nije iznenađenje kada čuje da se slavni glumački par Anđelina Džoli i Bred Pit razvode. Naravno, u njihovom slučaju proces će trajati duže i javnost će biti zainteresovana da prati kako se ova situacija rešava, ne samo zato što su u ovaj razvod umešana i njihova deca, već i više vrlo vrednih nekretnina. Koliko se javno zna glumački par poseduje prostrane domove u Njujorku, Kaliforniji, Nju Orleansu, kao i pravi zamak u Francuskoj. Trenutno se špekuliše da će ovaj dvorac biti uskoro na prodaju i cena se još uvek ne zna, ali su podaci za nekretninu iz Nju Orleansa odavno već tržišno poznati.

Kuća u Francuskom kvartu, vrlo popularnom rezidencijalnom i turističkom delu Nju Orleansa ima više od 700 kvadratnih metara, izgrađena je kao zidana vila još 1830. godine i poseduje mermerne kamine, fantastične spiralne stepenice, kao i lift. U ovu nekretninu je uključen i privatni parking za dva automobila, bazen u dvorištu iza vile, kao i gostinska kuća na dva sprata. Trenutna cena za nju je 4,9 miliona dolara.

Međutim, ovde se javlja i problem. Kuća je kupljena 2007. godine za 3,5 miliona dolara u vreme kada je glumački par odlučio da finansira deo svojih sredstava u tada uraganom Katrina uništenom Nju Orleansu. U isto vreme Bred Pit je osnovao i fondaciju „Make it right“ kako bi pomogao u izgradnji novih i rekonstruisanju postojećih stambenih objekata na gradskom području. U novembru 2015. vila glumačkog para je ponuđena na prodaju za 6,5 miliona dolara, ali zbog opšte nezainteresovanosti cena je spuštena na 5,65 miliona. I pored toga nije bilo kupaca. Zato su se prodavci ove nekretnine okrenuli istoriji kuće i njenom muzičkom nasleđu koji bi možda i mogao da joj doda određeni šarm i ubrza prodaju.

Vila je nekada pripadala čuvenom muzičkom impresariju Kosimu Matasi, i po rečima prodajnog agenta, bukvalno svako poznat u muzičkom svetu, počev od Litl Ričarda do Fets Domina je snimao ploče u toj kući. Ali, da li će ova činjenica imati bilo kakav uticaj na budućeg kupca, ostaje tek da se vidi. I to pogotovo važi ako uzmemo u obzir i to da je Anđelina Džoli u septembru ove godine podnela zahtev za razvod, što je automatski značilo i pokretanje pitanja deobe imovine koju poseduje sa svojim, još uvek, mužem. A to konkretno može da utiče na obaranje cene i ove nekretnine koja je u deobnom zahtevu.

Imajući u vidu ovaj slučaj, kao jedan od mnogih sličnih, treba da se zapitamo koliko se uopšte isplati ulagati u nekretnine, i to pogotovo one velike. Čak i da jeste neko ko ima puno novca na raspolaganju i često putuje po svetu, trebalo bi da preračunate troškove i uporedite ih sa troškovima boravka po hotelima dok ste na putu. Možda je ipak bolje investirati veći novac u biznis poduhvate ili investicione fondove odakle bi mogao da se vrati višestruko uvećan. A ako pripadate srednjoj klasi, tada vaša ulaganja u nekretnine treba da budu orjentisana ka izdavanju. Manji stanovi će se uvek lakše i izdati i prodati na tržištu, a pritom će vaše poreske obaveze i tekući režijski računi biti daleko povoljniji nego za velike nekretnine.

Скорашњи чланци

Категорије