Kako doneti pravu odluku prilikom kupovine nekretnina

Kupovina nekretnine je uvek velika odluka i ogroman korak vezan za planiranje budućnosti. U doba prosperitetnih ekonomija ovu odluku je malo lakše doneti, jer osoba uvek može da se pripomogne bankarskim kreditima ili pozajmicama od strane familije ili prijatelja. No, kada spoljnu uslovi i nisu tako povoljni potrebno je dobro da razmislite šta je vama u suštini potrebno za udoban život MX.

Većina nas sanja o kući sa prostranim dvorištem i to je sasvim lep san za porodične ljude, ali u ovom slučaju treba da razmislite o vašim i prihodima i rashodima. Kuća na dobroj lokaciji u gradu ili u blizini centra grada prvo košta puno. Zatim treba da računate na porez koji treba da platite prilikom novčane transakcije, a zatim i na redovne godišnje poreze za nekretnine, a koji su za objekte na boljim lokacijama višestruko veći od drugih delova grada. Pored toga stavite na papir koji su mesečni ili godišnji troškovi za struju, vodu i specijalno grejanje, jer mnoge takve luksuzne kuće nisu povezane na sistem centralnog grejanja, već koriste struju ili gas, što je u našim uslovima izuzetno skupo. U tom slučaju biće potrebno da proverite da li takva kuća ima sopstvenu kotlarnicu i koliko bi vas koštalo grejanje na ugalj ili drva.

Ako ste sposobni da pored tržišne cene jedne takve kuće plaćate redovno i sve ostale troškove, tada više nema potrebe da brinete o bilo čemu drugom. Međutim, ako i dalje želite baš da živite u kući tada bi trebalo da razmislite o lokacijama koje su malo dalje od centra ili čak u nekom manjem mestu koje je blizu grada. Ali i u ovom slučaju morate ponovo da stavite sve troškove na papir. Jedna takva kuća ponovo ima troškove za komunalije i sasvim sigurno grejanje, jer se nalazi daleko od gradskog sistema i ovi troškovi su sigurno niži. No, takva kuća takođe zahteva daleko bolje održavanje, jer je izložena većim klimatskim promenama, i u nekim slučajevima, čak treba da razmišljate o životinjama u okolini i šteti koju bi mogle da načine na vašem vlasništvu. U troškove obavezno spadaju i troškovi prevoza, bilo međugradskim prevozom ili sopstvenim automobilom 6000 peso.

Pa čak i da uz ovu celu računicu shvatite kako ćete puno uštedeti, ovo je i pravi trenutak da razmišljate o budućnosti. Kuće se obično kupuju za porodice, a ne pojedince. I u slučaju da imate manju decu tada morate da planirate i njihove odlaske u škole i lokacije tih škola. U razgovoru sa partnerom i decom najbolje je da se prvo dogovorite koliko im je važno da žive dalje od grada, a koliko im je bitno da uštede vreme na transport do škole ili činjenicu da im je neka bolja škola u blizini. Nemojte upropašćavati budućnost svog deteta željom samo za sopstvenim komforom. Možda bi život u manjem stanu, ali bliže centru grada mogao da bude bolja ušteda vremena u odnosu na novac, kada je u pitanju pristup školi ili fakultetu. U svakom slučaju, jer deca će jednog dana početi samostalne živote, potrebno je da pronađete pravi balans između želja cele porodice i vaših finansijskih mogućnosti.

Скорашњи чланци

Категорије