Kako se zaposliti u najboljim arhitektonskim firmama sveta

Ako sebe pronalazite u credit rapid svetovima dizajna i arhitekture verovatno je da ste se do sada makar jednom zapitali kako bi to izgledalo da radite u jednom od najboljih projektnih biroa na svetu i utičete direktno na stvaranje istorije. I verujte da uopšte nije nemoguće i zato čitajte dalje.

Po istraživanju sajta „Archdaily“ u koje je bilo uključeno 50 najeminentnijih arhitektonskih firmi po rezultatima iz 2013. godine, istraženo je preko 900 poslovnih ponuda i došlo se do sledećeg zaključka: veštine baratanja softverom su ipak najvažnije.

Traženi arhitektonski softveri

Za preko 70% arhitektonskih poslova bilo je neophodno iskusno bavljenje Revit-om, a preko 50% kompanija još uvek traže i valjano poznavanje i rad u AutoCad-u. Treća veština vezana za softver je Sketchup. Ono što se pokazalo kao iznenađenje je bilo da se program Grasshopper tražio u izrazito malom procentu objavljenih poslovnih ponuda. Međutim u nekih dvadesetak poslova tražilo se, i to vrlo eksplicitno, umeće crtanja rukom.

I generalno ovo su bili preovlađujući zahtevi za arhitektonske početnike. Za iskusnije stručnjake vladanje softverom nije toliko izrazito zahtevano i ovde se promenila struktura zahteva. Više je traženo poznavanje Photoshop-a i AutoCad-a, u odnosu na Revit. I naravno pošto je ovo istraživanje bilo vezano za najveće arhitektonske firme, sa iznenađenjem je pokazan i podatak da samo oko 10% poslovnih ponuda zahteva i obaveznu licencuru ili LEED akreditaciju. Može samo da se pretpostavi da manje firme više traže ispunjenje ovih uslova iz prostog razloga što nemaju toliko puno angažovanih stručnjaka koji mogu da potpisuju cele projekte.

Kako ući u svet renomirane arhitekture

Svi ovi podaci ne treba da vas obeshrabre ako studirate arhitekturu ili tek počinjete da radite. Bez obzira na kom tehnološkom nivou jeste bio i ostao fakultet ili arhitektonska škola koju ste pohađali, od vas samih se očekuje da unapređujete svoje softverske veštine i naravno da se svaki dan ispirišete novim arhitektonskim dostignućima credite rapide pentru restantieri.

Današnje građevine nisu statični objekti kao nekada davno. One su zapravo ogromni, može se reći, organizmi. Unutar njih su sve kompleksnije šeme elektrike i elektronike, baš kao što su nervi u živom biću. I pored toga, ogromni gabariti i njihova specijalna pozicija u prostoru, kao što su sada vrlo popularni zakrivljeni objekti, zahtevaju i dinamičko kontrolisanje i ovi objekti su obično građeni na takozvanim pokretnim temeljima i opremljeni motorima koji sve vreme pomeraju ekscentar same zgrade u zavisnosti od mnogih drugih pozicionih faktora.

Svi ovi kompleksni zahtevi današnje arhitekture objedinjuju više inženjerskih i dizajnerskih zanimanja, pored samih arhitekata i građevinaca, i tako ovu granu inženjerije i umetnosti istovremeno, podižu na jedan daleko viši nivo koji bi mogao da se nazove i tehnološka umetnost. A ukoliko ste zainteresovani da učestvujete u izgradnji te nove umetnosti nije neophodno da budete striktno arhitekta po struci, već možete dati svoj doprinos tako što ćete ući u taj svet preko servisa podrške glavnim projektantima. U svakom slučaju, morate voleti arhitekturu svim srcem i ne smete se plašiti da sanjate građevinske i skulptoralne snove kao zajam za nove ideje. Svi veliki arhitekte današnjice i prošlosti su počeli svoje karijere kao sanjari i istovremeno vredni radnici, pa možete da ih sledite po disciplini, a nadmašite po rezultatima.

Скорашњи чланци

Категорије