Montažne kuće

Nekada se smatralo da montažne kuće forbrugslån, iako su jeftine i brze za izgradnju, generalno ne izgledaju dovoljno lepo (kviklån) i bile su predviđene da samo budu prizemne. U Srbiji se retko ko odlučivao za ovaj tip gradnje i obično su korišćene kao prateći objekti za kancelarije unutar većih gradilišta, što uopšte nije doprinosilo njihovoj popularnosti. Međutim, posle godina naseljavanja urbanih delova Srbije, pa suočavanja sa velikom ekonomskom krizom i vraćanja seoskim sredinama moguće je da će montažne kuće ponovo postati interesantne mladim vlasnicima.

Gradnja po selima Srbije se uvek odvijala sporo prvenstveno zbog ekonomske situacije porodice koja je tu gradnju i inicirala. I standardne su bile situacije da u jednom dvorištu imate staru kuću roditelja kao prvih vlasnika, a odmah do nje ogromnu novu kuću koju grade njihova deca sa odvojenim stanovima za svoje potomke. Tako je bila uobičajena slika da po selima ili manjim gradovima svuda u jednom dvorištu viđate jednu staru i jednu ili čak dve nove kuće, i to najčešće nezavršene po pitanju fasade, jer za ovu fazu obično nikada nije ostajalo dovoljno novca.

Danas se vrlo jeftino prodaju napuštena imanja ili placevi sa starim kućama, što je primamljivo mladim parovima koji imaju želju da se upuste u poljoprivrednu proizvodnju, a nemaju novca da plaćaju prevelike troškove unutar gradova. Međutim, ove stare kuće se u najvećem broju slučajeva uopšte ekonomski ne isplati popravljati, već je najlakše samo ih srušiti i raščistiti teren. U tom trenutku ideja postavljanja montažne kuće postaje vrlo interesantna opcija. Za realizaciju izgradnje to jest montiranje ovakvog tipa kuće je potrebno nekoliko sedmica i postoji toliko firmi na tržištu Srbije sa jako velikom ponudom modela da ćete sigurno pronaći idealnu kuću iz kataloga prilagođenu potrebama vaše porodice. Pored ogromne ponude bajkovitih modela, sada možete izabrati i kuću koja ima i sprat, što ranije nije bilo moguće, a nemojte nikako zaboraviti da možete da birate sisteme izolacije i energetske potrošnje što je izuzetno važno u kasnijim godinama dok budete živeli na toj lokaciji. Uz valjano izabran model kuće prema geografskom položaju, jer postoje planinski, ravničarski i mediteranski modeli, odmah možete da uključite i solarne panele kako bi svoje troškove električne energije i grejanja doveli na najmanji mogući minimum.

Naravno da je izvodljivo i delimično menjati izabrani model iz kataloga dodavanjem ili oduzimanjem određenih prostorija, ubacivanjem garaže u osnovu kuće i dodavanjem kupatila. Ali uz ove izbore projektantske firme koje se bave montiranjima ovakvih kuća nude i usluge projektovanja enterijera lån penge trods rki, tako da vaše potrebe i želje mogu vrlo lepo i umetnički da se uobliče i da vaša kuća izgleda svetski.

Cene montažnih kuća variraju od kvadrature, tipova izolacije zidova i dopunskih radova, ali imajte u vidu da kuće veličine otprilike 40 m2 možete da kupite za orejntaciono 9000 evra, dok se baš velike i fantastične kuće nude po ceni od 17000 evra za otprilike 100 m2 i idu sve do 23000 evra za oko 140 m2, što je više nego isplatljivo. U slučaju da imate četvoročlanu porodicu kupovina većeg imanja, recimo u Vojvodini, može da vas košta oko 15000 evra, a kuća i njeno kompletno opremanje recimo 25000 evra, tako da za ukupno 40000 evra možete da živite kraljevski u odnosu na manji stan koji bi sebi mogli da priuštite na periferiji Beograda za isti novac.

Скорашњи чланци

Категорије