Zbor i opremanje stambenog prostora

Od samog početka vašeg kućenja pikalaina mnogo toga zavisi od finansija, počev od lokacije i tipa stana lainaa ilman vakuuksia ili kuće koju kupujete, preko kvaliteta opreme. Ali nemojte zaboraviti da nedostatak praktičnog razmišljanja i valjano ekonomisanje postojećim sredstvima može u stvari najviše da vas košta. Zato pogledajmo šta su bitne stavke prilikom izbora stana.

Prvo na šta bi trebalo da obratite pažnju pre same kupovine je u kakvom je stanju stan. Da li je sunčan, kako radi grejanje, možda prokišnjava i ono vrlo bitno kako su vođene vodovodne i kanalizacione cevi kroz glavnu vertikalu zgrade. Nije lako doći do projekta cele zgrade i pogledati ga, ali ako birate stan u višespratnicama ipak je potrebno da sa sobom povedete i vodoinstalatera koji ovo može da proveri na licu mesta. U slučaju da postoje lučna skretanja kanalizacije to najčešće znači moguće poplave, a takav stan, bez obzira koliko je jeftiniji na tržištu, se uopšte ne isplati. Pored tog bitnog detalja, proverite i grejanje, i zbog ovoga najidealnije su kupovine stanova u kasnu jesen ili zimu, kada problemi sa dihtovanjem prozora ili grejanjem ne mogu da se sakriju. A tada se pokazuje i mogući problem sa pojavom buđi na zidovima koji nisu dobro termoizolovani.

Dilema – nov ili stari stan

Stolarija u stanu uvek može da se promeni, kao i raspored strujnih vodova, i ako imate neke specifične potrebe, a svi mi ih po pravilu imamo, možda je bolja opcija da kupujete „zapušteniji“ stan, pa da ga sami preuredite po svojim željama, nego neki koji je skuplji, a koncipiran prema arhitektonskim modnim trendovima, pošto i oni postoje. Pored samog stana sa prodavcem morate raspraviti vaša prava na podrumski deo, izlazak na krov i eventualno korišćenje zajedničke garaže. Uz ovo nemojte zaboraviti da zatražite uredan vlasnički list, kao i listinge javno-komunalnih preduzeća da su svi tekući računi za održavanje stana uredno izmireni.

Ukoliko ste se odlučili za kupovinu zapuštenijeg stana, tada je potrebno da napravite plan kako ćete ga urediti po svojim potrebama. Za ove situacije primenjuje se klasična postavka projektovanja. Prvo se nacrta ili zamisli krajnja situacija, a zatim se u bitnim koracima ide unazad do početnih stadijuma. Ovo konkretno znači da ćete prvo izvesti rušenje i pregrađivanje postojećih prostorija, a zatim razvođenje strujnih kablova, unapred planirajući gde će stajati kućni aparati, računari, osvetljenje i ostali potrošači struje. U ovoj fazi se raspoređuju i radijatori, i tada je i pravo vreme za zamenu vrata i prozora.

Obratite pažnju na bitne detalje

Prilikom projektovanja kuhinja i kupatila budite posebno oprezni. Prvo se zapitajte da li vam je potrebna kada, ako se ne kupate, već tuširate, i da li će početno ulaganje u tuš-kabinu biti isplatljivije kasnije kada na mestu kade možete da smestite i tuš-kabinu i mašinu za pranje i sušenje veša. Pomerite bojler tako da ne smeta i nije na upadljivom mestu, a u zavisnosti od svega ovoga prethodno izmestite vodovodne cevi. Ista ova pravila, s tim da više pažnje treba posvetiti strujnim priključcima, važi i za kuhinju, tek posle čega možete uopšte da razmišljate o postavljanju pločica.

I nemojte praviti muzej od svog doma ako nemate dovoljno prostora. Zaboravite na salonski orjentisane sobe ako imate decu kojima je potreban dovoljno veliki izdvojen prostor. I ukoliko ste osoba koja radi od kuće investirajte više u planiranje praktične radne sobe, nego u bilo šta drugo. To će biti najisplatljiviji zajam za vašu udobnost.

Скорашњи чланци

Категорије